EXCLUSIV VIDEO | Muzeul Cinegetic Posada și poveștile lui fascinante. Cum a ajuns cerbul ”de aur” Guguștiucul în bătaia armei lui Ceaușescu (II)

Publicat: 30/05/2023, 12:00

Muzeul Cinegetic Posada este unicul din România care adăpostește o impresionantă colecție de trofee vânătorești, un arsenal de arme pe măsură, dar și povești țesute în ghergheful de adevăr al vremurilor de odinioară.

Turul nostru prin vastul muzeu al vânătorii de la Posada este departe de a se încheia. Dacă în prima parte a reportajului am făcut referire, în general, la animalele de talie mare care trăiesc în adâncul adumbrit al pădurilor seculare, răspândite pe întreg cuprinsul țării, în partea a doua vorbim despre felinele de mici dimensiuni. Deși talia lor nu pare în măsură să sperie pe cineva, în realitate, ele sunt la fel de periculoase precum mare parte din cele prezentate în partea de debut a istorisirii noastre. Și facem referire aici, în special, la una dintre cele mai feroce și mai solitare sălbăticiuni, capabile să ucidă în câteva secunde o pradă cu mult mai mare decât ea. Râsul, pentru că despre el este vorba în cele ce urmează, trăiește foarte retras, în inima pădurii, motiv pentru care vânarea lui constituie o adevărată provocare.

Surata mai mică a râsului și totodată dușmanca lui de moarte, pisica sălbatică, este la rându-i periculoasă. Asta nu-i împiedică, totuși, pe vânători să îi dorească insistent blana, considerată un trofeu de primă mână.

România, pe primele locuri în lume la trofee vânătorești

Când vine vorba despre experiența vânătorilor români, dar și a vânatului care poate fi trecut pe răbojul armei în semn de bifă a unei reușite în plan cinegetic, gazda noastră de astăzi, muzeograful Florentina Pitic nu stă deloc pe gânduri. Aflăm că vânatul românesc este valoros nu doar din punct de vedere numeric, dar și în privința diversității și vigurozității, fapt pus în evidență de calitatea trofeelor.

De altfel, România, a ocupat, constant, primele locuri ca număr de medalii obținute: ne putem mândri cu recordul mondial la capra neagră în anul 1937, obținut la expoziția internațională de la Leipzig (Germania), recordul mondial la cerb, în anul 1981, adus în țară de pe urma expoziției de la Plovdiv (Bulgaria), dar și recorduri mondiale la craniu și blana de urs, la cea de lup, toate înregistrate în 1985, de pe urma expoziției de la Brno (Cehia).

În bătaia puștii unui dictator

Unul din trofeele la care am făcut referire, cel înregistrat în cazul cerbului, îi este atribuit lui Nicolae Ceaușescu și are o poveste aparte.

Din reportajul video puteți afla de cât timp a avut nevoie fostul dictator comunist pentru a doborî cerbul „de aur” supranumit Guguștiucul.

Tot de numele fostului dictator Nicolae Ceaușescu este legată și mica expoziție deținută de Muzeul Posada, în care sunt înregistrate mai multe obiecte decorative ce au aparținut, cu ani în urmă, familiei fostului lider comunist.

Ajungem, încet, încet, și în sala în care sunt expuse arme folosite, din vremuri îndepărtate și până în zilele noastre, în scopul declarat al vânătorii. Sunt zeci, poate sute de astfel de arme, de la cele rudimentare, la cele utilizate, cu secole în urme, de pirați din diferite zone geografice ale lumii și terminând cu carabinele moderne.

În a treia și ultima parte a reportajului despre Muzeul Cinegetic Posada și poveștile lui fascinante, vom afla despre fauna uluitoare a Deltei Dunării, poate cel mai frumos și sălbatic încă teritoriu românesc. Acolo unde își au sălaș zeci de specii de păsări, una mai frumoasă și mai interesantă decât alta.


CITEȘTE ȘI:

VIDEO EXCLUSIV | Muzeul cinegetic Posada și poveștile lui fascinante. De la CASTELUL lui Gheorghe Bibescu la trofeele lui Ceaușescu

EXCLUSIV VIDEO | Blestemul fortului inutil. Povestea fortificațiilor cu tuneluri secrete ale Capitalei, care au costat o avere și nu au fost folosite

EXCLUSIV VIDEO | De ce a fost bombardat Podul peste Prut construit de Eiffel și care este legătura cu celebrul turn parizian

EXCLUSIV VIDEO | Old Shatterhand, personajul legendar din cartea Winnetou, a fost român. Povestea fascinantă a lui John Xantus, dezvăluită de unul dintre urmașii marelui explorator român ajuns în Vestul Sălbatic

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
Babs, apariție răvășitoare pe un iaht din Dubai. Fosta iubită a lui Dorian Popa i-a...
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cel mai mare atac ucrainean de la începutul războiului. Peste 100 de drone au lovit...
Ce scrie, de fapt, pe cel mai scump șervețel din lume. S-a vândut cu peste...
CHINURILE prin care a trecut vedeta pentru a avea copii. Doctorii nu-i dădeau șanse să...
Alertă de vreme rea. Este cod galben de ploi şi grindină în mai multe zone...
"Aș vrea să te strâng în brațe". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant...
Poveste de dragoste cu final tragic! Tânără în vârstă de 21 de ani, ucisă cu...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Pentagon: Loviturile ucrainene au afectat 14% din capacitatea Rusiei de rafinare a petrolului
CERCETĂTORII cred că au AFLAT care este FORMA UNIVERSULUI!
Aceste mașini sunt confiscate! S-a decis eliminarea acestor abţibilduri de pe vehicule
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
"Țipete foarte puternice, mobilă răsturnată".Crimă șocantă în Sibiu! O tânără de 21 de ani, ucisă...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
ABBA, una dintre cele mai populare trupe muzicale din toate timpurile
×